Interview Jacky en Liesbeth Plantaz
Jacky Vintage Mode
Augustus 2019Ik keek al een tijdje uit naar dit interview. Als je in Geldrop woont kan het je niet ontgaan zijn dat Jacky voor zijn zoon en vele metgezellen een bijzondere galatocht heeft georganiseerd. Ik was zo benieuwd naar hun verhaal.

We ontmoeten elkaar in zijn winkel aan de Heuvel. Jacky komt net binnen, hij had nog een spoedopdracht in Tilburg, iets met stof dat niet goed was. “Niets aan de hand, de klant merkt hier niets van, het product wordt gewoon geleverd in A-kwaliteit, maar ik moest dat wel even rechtzetten.” Ondanks dat Jacky altijd onderweg en bezig is volgens Liesbeth, neemt hij alle tijd voor me. Het enthousiasme spat ervan af.


Vertel eens over de tocht? Dat was supergaaf, maar hoe is dat ontstaan?

“Ik zit in het Rock&Roll wereldje en mij werd gevraagd of ik een oldtimer kon regelen voor het gala van de dochter van mijn buurman. Zo’n galatocht vindt onze John ook geweldig. Wij bedachten dat het voor hem wel heel leuk zou zijn om ook een keer in zo’n wagen als VIP te mogen rijden.

Onze (zoon) John heeft een geestelijke beperking en daarom heeft hij dit nooit meegemaakt. Ik besloot voor hem en zijn vrienden, collega’s en anderen geïnteresseerden een tocht te organiseren. Ik dacht, als ik 15 auto’s heb dan zou dat té gek zijn. Door de aandacht die ik kreeg kwamen er veel meer aanmeldingen!

Er hebben maar liefs 45 auto’s meegereden in de stoet en we hadden 40 VIPS’s. Het was een heerlijk feest waar we mochten genieten van veel blije gezichten. En daar deden we het voor. We zijn dankbaar voor alle hulp die we hebben gekregen. Dank aan Leon Verhagen die ons heeft geholpen met de organisatie. Dank aan de Winkeliers die gul een gift gaven voor in de goodiebag. Heel veel dank voor alle mensen die aan de route stonden te kijken.

En natuurlijk alle vrijwilligers die spontaan hun hulp aanboden, bedankt! Ge-wel-dig!” Liesbeth vult aan: “De VIP's hebben iets geknutseld voor de chauffeurs voor aan de flessen wijn die we kregen van de Winkeliersvereniging en de dagbesteding waar John komt hebben alle corsages gemaakt. Zo heeft iedereen een bijdrage geleverd aan het succes. “
Jacky: “Het werd groter dan was bedoeld maar onze beloning was enorm. We hebben heel veel blije gezichten bij de VIP’s gezien. Daar kan niets tegenop.”


Gaan jullie het nog een keer organiseren?

“Er werd meteen gevraagd of ze volgend jaar terug mochten komen. Het is een heel evenement geworden. Het plan is dit jaarlijks te doen op elke laatste donderdag van de bouwvakvakantie. Het is gewoon te leuk voor iedereen.”


En de winkel? Waarom zijn jullie die gestart?

“Onze inkomsten halen we uit festivals. Daar staan we dan met een tent van 36 m2. Daar verkopen we onze kleding. Wij zijn gespecialiseerd in Vintage Kleding. Maar dit werk is zwaar, je bouwt op en we sjouwen wat af. Je slaapt in de aanhanger of in de tent om je goederen te bewaken. Je bent op zo’n festival de hele dag tot laat in de avond druk bezig om je klanten te helpen. Het is wel leuk maar we hebben niet eens de tijd om even over het festival te lopen, laat staan dat we de artiesten kunnen zien die dan optreden. Maar hier loopt wel ‘ons’ publiek.

We kunnen hier mensen echt blij maken met een bijzonder kledingstuk. En dat is leuk! We verkochten onze kleding ook vanuit ons huis en de vraag werd steeds groter. We dachten dat een winkel een goede investering zou zijn zodat we de festivals konden afbouwen. “


Maar toch gaan jullie sluiten?

“Helaas is de winkel niet rendabel. Er is gewoon te weinig loop. In de zomer gaat het wel, maar in de winter moeten we inleveren. We hebben een geweldige huurbaas die met ons meedenkt, maar uiteindelijk hebben we toch moeten besluiten, met pijn in ons hart, dat we de winkel opgeven.
Het is gewoon te veel.
Je kunt niet elke dag werken, dan ’s avonds nog dansles geven en in de weekenden festivals draaien. Dat is leuk als je 18 bent maar ons breekt het nu op. We hebben geen dag vrij. We moesten ergens ruimte maken. Logisch dat we het minst rendabele dan opgeven.

Ook met de webshop stoppen we, het is gewoon veel werk, en het kost meer aandacht om er winst uit te halen. We zijn nu gewoon moe en hebben even ruimte nodig om bij te komen. Wie weet wat voor nieuwe dingen we gaan ondernemen als we zijn uitgerust. Het zit gewoon in ons om bezig te zijn.”


Het wordt een shop in shop heb ik gehoord?

Het wordt wel heel gaaf. De huurbaas gaat het helemaal verbouwen. Na de verbouwing kun je een stelling per meter huren om je spullen te verkopen. Het is gewoon niet meer rendabel om een winkel alleen te huren. Daar verkoop je te weinig voor. Op deze manier kunnen kleine ondernemers toch hun goederen presenteren, hoeven ze niet elke dag in hun winkel te zijn en vallen de kosten mee. Een geweldig initiatief. Wij gaan zelf met serviesgoed Blond Amsterdam een aantal meter huren. Liesbeth blijf nog twee dagen per week in de winkel staan. In september wordt de boel verbouwd en hopelijk kunnen we in oktober weer open.”


Weet je al wat we mogen verwachten? Wat kunnen we hier straks kopen?

"In ieder geval Blond Amsterdam, dat blijft Liesbeth hier verkopen. Verder zijn er leuke ondernemers die zich hebben aangemeld. Genoeg reden om straks weer binnen te lopen."


Jullie geven ook dansles begrijp ik?

“Ja, vroeger gaven we dansles aan paren om ze klaar te stomen voor top-wedstrijden maar wij vonden het leuk om de druk wat te verlagen en ons vooral te richten op recreatief dansen. Nu komen mensen van alle leeftijden bij ons Rock&Roll danslessen nemen.
We doen dit in de Dreef in de Coevering. Superleuk!”
 

Ondernemers pur sang

Dit ondernemende stel hoeft zich niet te vervelen. Superleuk om dit enthousiasme over Rock&Roll mee te krijgen. Liesbeth komt uit een ondernemende familie en heeft altijd een eigen onderdeel gehad in diverse winkels. Terwijl Jacky vooral ondernemend is. Jacky is begonnen als vertegenwoordiger en voordat hij het wist had hij een heel team financieel adviseurs onder zich. Hij heeft een eigen detacheringsbureau gehad en uiteindelijk heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt. Fantastisch!

Wat leuk om dit enthousiasme te zien en te voelen! Terwijl ik tegen de balie geleund sta vliegen de ideeën van Liesbeth en Jacky mij om de oren, het hondje laat af en toe zijn kwispelende staartje zien en zelfs VIP John heb ik de hand mogen schudden.
Hartelijk bedankt voor dit leuke gesprek.

Veel succes met alles wat jullie gaan ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken met jullie enthousiasme en kennis.
Wij vinden het in ieder geval fijn dat jullie nog blijven in Geldrop Centrum


Jolanda | LandJeTekst
Namens Geldrop Centrum